Elke dag een ADHD-pilletje.

Dat doet iets met je!

Ik wil weten wat

Help mee aan onderzoek!

Medicijngebruik doet iets met een kind. Maar wat? De meeste medicijnen die kinderen krijgen voorgeschreven, zijn bedoeld voor volwassenen. De helft is niet eens getest op kinderen.

Laat staan dat bekend is wat medicijnengebruik met een kind doet. Misschien wel met jouw kind. Help Kiddy Goodpills met onderzoek naar kindermedicijnen.

Ja, ik doneer direct!

Bedrag

Stichting Kiddy Goodpills heeft een ANBI status en een CBF keurmerk.

Waarom medicijnen voor kinderen verbeteren?

Niet geteste medicijnen

De helft van de 780 geneesmiddelen die artsen voorschrijven aan kinderen, zijn niet getest op veiligheid of werkzaamheid bij kinderen. Bij ernstige en chronische ziektes is tot wel 75% van de voorgeschreven medicijnen voor kinderen in het ziekenhuis off-label*. Bij de huisarts is 20% van de medicijnen voor kinderen off-label. Dit zijn één miljoen off-label voorschriften per jaar.

Medicijngebruik is aanzienlijk

Elk jaar krijgen twee miljoen kinderen in Nederland medicijnen voorgeschreven. Dat zijn drie van de vijf kinderen. Bij kinderen onder de één jaar is dit zelfs drie op de vier zuigelingen. Ernstig zieke kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen krijgen gemiddeld vijf medicijnen tegelijkertijd. 

Ernstige bijwerkingen

Ernstige bijwerkingen komen bij off-label gebruik tot wel vier keer vaker voor.

Slecht toepasbaar

Smaak en vorm zijn vaak niet op kinderen afgestemd. Afhankelijk van het geneesmiddel en de leeftijd moet er meer of juist minder geneesmiddel worden toegediend, omdat de stofwisseling nog in ontwikkeling is.

* Off-label = De medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van een andere ziekte of andere groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd.

Waarom doneren?

Kiddy Goodpills zet zich in voor verbetering van medicatie voor kinderen. Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen als volwassen patiënten, waarbij alleen de dosering is aangepast aan hun lichaamsgewicht. Omdat ongeschikte medicatie bij kinderen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, vindt Stichting Kiddy Goodpills dat kindermedicijnen moeten worden onderzocht en afgestemd op kinderen. Dan zijn ze veilig. Om hier aandacht voor de vragen en onderzoeken te financieren is uw donatie meer dan welkom!