Skip to content

WAAROM KIDDY GOODPILLS?

Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen voorgeschreven als volwassen patiënten, waarbij de dosering simpelweg is aangepast aan hun lichaamsgewicht. Dit lijkt logisch, maar kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en reageren heel anders op medicijnen dan volwassenen. Ook zijn de ziektes van kinderen vaak anders dan die van volwassenen.

Het is zelfs zo dat de helft van de 780 geneesmiddelen die artsen voorschrijven aan kinderen, niet zijn getest op veiligheid of werkzaamheid bij kinderen. Omdat niet-geteste medicatie bij kinderen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, vindt Stichting Kiddy Goodpills dat kindermedicijnen moeten worden onderzocht en afgestemd op kinderen. Dan zijn ze veilig.

 

Enkele feiten op een rij

 

1) Medicijngebruik bij kinderen is aanzienlijk

Elk jaar krijgen twee miljoen kinderen in Nederland medicijnen voorgeschreven. Dat zijn drie van de vijf kinderen. Bij kinderen onder de één jaar is dit zelfs drie op de vier zuigelingen.

Ernstig zieke kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen krijgen gemiddeld vijf medicijnen tegelijkertijd. 

 

2) Niet alle medicijnen zijn getest op veiligheid en werkzaamheid

Slechts de helft van de medicijnen is goed getest bij kinderen. Bij ernstige en chronische ziektes is tot wel 75% van de voorgeschreven medicijnen voor kinderen in het ziekenhuis off-label. Dat wil zeggen: de voorgeschreven medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van een andere ziekte of andere groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd. Bij de huisarts is 20% van de medicijnen voor kinderen off-label. Dit zijn één miljoen off-label voorschriften per jaar.

 

3) Bij kinderen kunnen off-label medicijnen ernstige bijwerkingen geven

Ernstige bijwerkingen komen bij off-label gebruik tot wel vier keer vaker voor.

 

4) Geneesmiddelen zijn slecht toepasbaar voor kinderen

a. Smaak en vorm zijn vaak niet op kinderen afgestemd. Er zijn soms alleen capsules of tabletten beschikbaar en geen dranken, waardoor kleine kinderen de geneesmiddelen veel moeilijker kunnen innemen.

b. Afhankelijk van het geneesmiddel en de leeftijd moet er meer of juist minder geneesmiddel worden toegediend dan bij volwassenen omdat de stofwisseling van kinderen nog in ontwikkeling is.

Wat kunt u doen?

Financiële steun is altijd welkom, u kunt daarvoor doneren op rekeningnummer NL55 INGB 0007 6902 57 t.n.v. Stichting Kiddy Goodpills. Maar ook op andere gebieden, denk aan het beschikbaar stellen van media of het organiseren van fondsenwervende events om meer aandacht voor Kiddy Goodpills te krijgen, wordt hulp zeer gewaardeerd. Neem daarvoor contact met ons op via info@kiddygoodpills.nl

Heeft u vragen of ideeën?

Bel ons op 06-26494111 of stuur een e-mail naar valerie@kiddygoodpills.nl.
Alvast bedankt voor uw bijdrage!

VISIE

Kiddy Goodpills zet zich in voor verbetering van medicatie voor kinderen. Kinderen krijgen vaak dezelfde medicijnen als volwassen patiënten, waarbij alleen de dosering is aangepast aan hun lichaamsgewicht. Dit lijkt logisch, maar kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en reageren heel anders op medicijnen dan volwassenen. Ook zijn de ziektes van kinderen vaak anders dan die van volwassenen. Het is zelfs zo dat de helft van de geneesmiddelen die artsen voorschrijven aan kinderen, niet zijn getest op veiligheid of werkzaamheid bij kinderen. Omdat ongeschikte medicatie bij kinderen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, vindt Stichting Kiddy Goodpills dat kindermedicijnen moeten worden onderzocht en afgestemd op kinderen. Dan zijn ze veilig..

MISSIE

100% veilige en effectieve medicijnen voor alle kinderen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


Copyright 2019 | Kiddy Goodpills

Scroll To Top